Ruteendringer ved åpning av ny E39

Når ny E39 åpner i Søgne, medfører dette endringer i rutetilbudet fra 28. november. Ny info for linje 43, 44, 45, 46 Les om endringer etter åpning av ny E39

Svipp kom i grevens tid for Rainer

Svipp kom i grevens tid for Rainer

For Rainer Gahn (64) er AKTs nye hente- og bringetjeneste, Svipp, blitt selve livsnerven. 

En livsnerve

bilde få oppdatering om Svippturen i appen - Klikk for stort bildeSolen titter fram etter formiddagens regnskur da sjåfør Stig Sveinall i AKT dukker opp til avtalt tid utenfor leiligheten til Rainer Gahn (64) på Gislemyrkollen. I dag går turen til Vågsbygd Senter.- Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort uten den nye transporttjenesten fra AKT. Minibussen fra Svipp henter meg hjemme og bringer meg dit jeg skal, enten det er til butikken eller legen, sier den uførepensjonerte 64-åringen fra Vågsbygd.

Rainer er bevegelseshemmet og ble fullstendig parkert da bussruten forbi leiligheten hans i Gislemyrkollen i Vågsbygd ble midlertidig nedlagt i fjor, i forbindelse med veiarbeid i området. Han har ikke bil og var helt avhengig av buss for å få hverdagen til å gå opp.

- Jeg har en lidelse som gjør at jeg mister kraften i den ene beinet. Jeg forsøkte å ta meg til fots ned til butikken på Trekanten. På hjemturen gikk det galt. Jeg kollapset og klarte så vidt å karre meg hjem, minnes Rainer.

Les mer om AKT Svipp

Noen tastetrykk til Vågsbygd Senter

Regnet har gitt seg og solen titter fram da Rainer slenger på seg blazeren og gjør seg klar til avreise. Minibussen fra AKT Svipp har meldt sin ankomst via en sms-melding. Bestillingen gjorde Rainer unna på et blunk kort tid i forveien. 

Bilde Svipp-tur - Klikk for stort bildeDere som kjører Svipp, får hverdagen min til å gå opp. Det er fantastisk tilbud, sier Rainer til sjåfør Sveinall. - AKT Svipp har en app. som man enkelt kan laste ned på telefonen. Det er bare å trykke på ikonet på skjermen, så dukker det opp en enkel meny som ber deg taste inn hvor du vil reise fra, hvor du skal, og når du vil bli hentet. Returen hjem bestiller man på samme måte. Det er så lettvint at de fleste som har en smarttelefon, kan klare det, sier Rainer.

Dert er en blid Stig Sveinall som sitter bak rattet på Svipp-bussen i dag. Han smiler til sin stamkunde og spør hvordan det går. Sveinall er en av fire faste sjåfører på Svipp-bussen og kjenner de fleste brukerne. 

 - Å kjøre AKT Svipp er en trivelig avveksling fra den vanlige busskjøringen, sier han.

Rainer kjenner alle sjåførene og syns det er hyggelig å slå av en prat på veien. Som oftest går turen til Vågsbygd Senter hvor han handler inn melk og brød og det som trengs. Noen ganger blir han kjørt til nærmeste bussholdeplass, hvor han tar bussen videre til Kristiansand sentrum. Til sentrum drar han når han skal besøke fastlegen sin, eller bare har lyst på en bytur. 

Fyller et behov

Bilde på kafé - Klikk for stort bildeRainer er overbevist om at AKT Svipp-tjenesten fyller et stort behov hos mennesker som er bevegelseshemmet. Selv er han avhengig av tjenesten, i hvert fall til han får bussforbindelsen tilbake.

- Jeg bor alene og har ingen slektninger i nærområdet. Den nærmeste bor i Kongsvinger. Uten Svipp, ville jeg vært avhengig av å ta vanlig drosje til butikkbesøk og lege. Det er ikke så lett på en uførepensjon, sier han.

Utenfor Vågsbygd Senter vinker han farvel til sjåfør Sveinall og setter kurs til kafeen. Men Sveinall er underveis til neste kjøreoppdrag, nyter Rainer en kald cola på Geheb Conditori og syns at dagen har begynt bra. 

Dette er AKT Svipp:

  • Et nytt prøvetilbud fra Agder kollektivtrafikk til deg som bor i Vågsbygd og som har fylt 67 år, eller reiser på honnørbillett
  • Tilbyr transport med minibuss på bestilling fra dør til dør i nærområdet
  • Tjenesten er tilgjengelig mandag-lørdag mellom kl. 10.00 og 17.00, men ikke på søndager og høytidsdager
  • Du bestiller tur via app-en AKT Svipp, eller via nettsiden akt.no/svipp. Du kan også bestille på telefon 907 16815. Telefonen din må kunne motta SMS.

Les mer om AKT Svipp