Ruteendringer ved åpning av ny E39

Når ny E39 åpner i Søgne, medfører dette endringer i rutetilbudet fra 28. november. Ny info for linje 43, 44, 45, 46 Les om endringer etter åpning av ny E39

Jorhild (85) måtte gi opp fritidsaktiviteter. Fikk et nytt liv med Svipp.

Jorhild (85) måtte gi opp fritidsaktiviteter. Fikk et nytt liv med Svipp.

Med AKTs nye Svipp-tilbud er seniortrimmen bare noen tastetrykk unna for 85 år gamle Jorhild Pedersen fra Vågsbygd.

Fikk et nytt liv med Svipp

- I dag skal jeg på tirsdagstrimmen. Det er dagens høydepunkt, sier Jorhild Pedersen, mens hun gjør seg klar til avreise fra leiligheten sin i Kjerrheia. Her har hun bodd alene siden mannen gikk bort for 20 år siden. Aktivitetstilbudet på Aktiv senior Vågsbygd betyr mye for ei dame som har overlevd de fleste av sine jevnaldrende venner. bilde klar til avreise AKT Svipp - Klikk for stort bildeKl. 10.00: Det er tirsdag og tid for trim. Jorhild Pedersen gjør seg klar til avreise hjemme i Kjerrheia i Vågsbygd

- Når man blir så gammel som meg, så krymper kontaktnettet inn og det er fort gjort å bli sittende hjemme alene. Jeg vil være så aktiv jeg kan så lenge jeg kan, sier Jorhild. 

Klokka nærmer seg 10.15. AKTs nye transporttilbud, dør-til-dør-tjenesten Svipp, er like om hjørnet. En minibuss vil plukke opp henne og andre som har bestilt transport, utenfor døra deres, og kjøre dem dit de skal. I en prøveperiode er tilbudet gratis.  

For Jorhild betyr AKT Svipp, forskjellen mellom en passiv tilværelse hjemme og et aktivt liv hele uken, med fellestrim, strikkeklubb og allsang på Aktiv senior, Vågsbygd.

Les mer om AKT Svipp

Fra nedtur til opptur

Svipp-tilbudet snudde nedtur til opptur for Jorhild, som har kols og ikke lenger makter å gå så langt. Da AKT la om bussruten i hennes nærområde nylig, mistet hun muligheten til å komme seg til seniorsenteret. Veien til dit ble for lang.

- Det var med tårer i øynene jeg gav beskjed om at jeg ikke kunne være med lenger. Jeg som er så glad i å treffe mennesker. Det var vondt, minnes hun.

Men så kom gladmeldingen fra aktivitetskoordinator Berit Lia Eikaas på Aktiv senior Vågsbygd om at det var kommet en ny dør-til-dør transporttjeneste for eldre i regi av AKT. Da var hun ikke sen om å bestille tur.

- Jeg tror jeg var den første som tok Svipp-tilbudet i bruk. Det var bare helt fantastisk. Tenk å bli hentet like utenfor døra når man ber om det og kjørt hjem igjen etterpå. For en luksus.

Blid sjåfør

Klokken har blitt 10.15 og minibussen fra Svipp dukker opp som bestilt utenfor blokka. Ut stiger en smilende sjåfør ved navn Jens Liebow. Han hilser og åpner døra for stamkunden sin. bilde hentes av Svippbuss - Klikk for stort bildeKl. 10.15: Sjåfør Jens Liebow åpner døra og hilser blidt på sin stamkunde.

- Jorhild er en av våre mest i vrige brukere. Foreløpig er ikke dagene våre så travle, men vi merker at antall bestillinger øker etter hvert som tilbudet blir mer og mer kjent, sier Liebow.

Turen ned til seniorsenteret tar bare fire-fem minutter. Der venter aktivitetsleder Berit Eikaas og en liten gjeng eldre som ivrer etter å komme i gang med dagens trim økt. Det blir smil og latter i flokken når Jorhild forteller at hun er blitt fotomodell på sine gamle dager.

Et bedre liv

bilde av trim - Klikk for stort bildekl. 10.30 Seniortrimmen «sterk og stødig» i regi av Frisklivsentralen er i gang.Hun for lengst blitt vant med å bestille tur med AKT Svipp. Mandag er hun på sangklubb, hvor de synger «Nordlandsnetter», «Kristiansandsvisa» og andre gamle slagere. Tirsdag og fredag er det trim og torsdag er det strikkeklubb. I tillegg hender det at hun bestiller hjemtransport etter å ha gått ned til Vågsbygd senter for å handle. Hjemturen, med sine bratte bakker, blir for tung til fots.

- Jeg føler meg litt flau over å ringe så ofte. Jeg tenker at jeg maser for mye og er til bry. Men jeg får beskjed om å ringe så mye jeg bare vil. Det er jo helt fantastisk. Nå håper jeg bare at tilbudet blir permanent. Da vil jeg ha et godt og aktiv liv, og kan bli boende hjemme lenger enn ellers.

 

Dette er AKT Svipp:

  • Et nytt prøvetilbud fra Agder kollektivtrafikk til deg som bor i Vågsbygd og som har fylt 67 år, eller reiser på honnørbillett
  • Tilbyr transport med minibuss på bestilling fra dør til dør i nærområdet
  • Tjenesten er tilgjengelig mandag-lørdag mellom kl. 10.00 og 17.00, men ikke på søndager og høytidsdager
  • Du bestiller tur via app-en AKT Svipp, eller via nettsiden akt.no/svipp. Du kan også bestille på telefon 907 16815. Telefonen din må kunne motta SMS.

Les mer om AKT Svipp