Vi kjenner Agder!

Hvor godt kjenner du Agder? I Agder kollektivtrafikk har vi ca 3 300 avganger på en vanlig hverdag og bussene våre passerer mange store og små holdeplasser i løpet av en dag. Lurer du på bakgrunnen for noen av navnene bussen passerer? Sylfest Lomheim gir en forklaring på stedsnavn som du kan bli klok og lære av.

Vi kjenner Agder

Visste du at bussene på Agder hvert år kjører omtrent samme lengde som 475 ganger rundt jorden ved ekvator? Det er derfor vi tør påstå at "vi kjenner Agder". Hver dag passerer de 450 bussene våre over 7 000 holdeplasser. Mange av disse har rare og ukjente navn. 

 bilde stoppknapp - Klikk for stort bildeVi kjenner Agder

Nå kan du også bli bedre kjent med en del av stedene bussene våre passerer daglig. Språkforsker Sylfest Lomheim forklarer bakgrunnen for navnet der holdeplassen eller området ligger. Her er det faktisk mulighet til å lære noe i samme slengen.  

Se forklaring på stedsnavnet i kartet

Klikk på det enkelte markerte området i kartet for å få vite mer om stedet og holdeplassen. Da kommer det opp en liten videosnutt med informasjon om stedsnavnet. Det er nødvendigvis ikke de største og mest trafikkerte holdeplassene som har de mest interessante navnene. Det ser du i kartet nedenfor.

Spilleliste på YouTube​

Spilleliste med holdeplassnavnene finner du også på YouTube: Rare navn på bussholdeplasser på Agder

Bli bedre kjent på Agder, last ned AKT Reise-appen for hele Agder

Du kan også bli bedre kjent på Agder. I appen AKT Reise kan du søke opp avganger fra en spesifikk  holdeplass eller gjøre et reisesøk fra og til ulike adresser/holdeplasser. Du kan også få frem bussen "live" i kartvisning, slik at du har kontroll på om bussen virkelig er på vei til holdeplassen.

Bilde som viser reiseappen AKT ReiseBilde som viser lenke til App Store AKT Reisebilde som viser lenken til Google Play AKT Reise

I reiseplanleggeren kan du også se hvor mye ledig kapasitet det er om bord på bussen du venter på. Du kan enkelt legge til din Favorittholdeplass eller Favorittreise i reiseplanleggerappen. Favoritter legger du til ved å trykke på stjernesymbolet ved gjennomført reisesøk og du henter enkelt opp Favorittreisen din senere i knappen på bunn av mobilskjermen/appen.Les mer om hvordan du bruker reiseplanlegger, se bussen "live" i kartet eller finn ut hvor full bussen du venter på er.

Les mer om hvordan reiseplanlegger og appen AKT Reise fungerer