Unngå pekefingeren

Å reise kollektivt betyr at du reiser sammen med andre. Ved å være en hensynsfull og omtenksom medpassasjerer, bidrar du til at reisen blir behagelig og hyggelig for alle. Unngå pekefingeren, ta hensyn til dine medpassasjerer.

Gi tydelig tegn til sjåføren at du vil være med bussen

Bussen stopper ikke automatisk ved holdeplassene, gi derfor sjåføren tydelig tegn at du ønsker å være med bussen. Når du står på holdeplassen, strekk ut hånden og gi tydelig signal til sjåføren at du ønsker å være med. La avstigende passasjerer forlate bussen før du stiger på.

 

Ha betalingsmiddelet klart før du går på bussen

Ved å forhåndskjøpe reisen og ha betalingsmiddelet klart før du går på bussen er du med å bidra til at bussen holder rutetidene.


 

Trekk bakover når det kun er ståplasser igjen. 

Noen ganger kan det være nødvendig å stå hele eller deler av turen. Dersom du trekker så langt som mulig bakover i bussen, blir det plass til flere reisende samtidig som sjåføren lettere kan bedømme hvor mye ledig plass som er tilgjengelig.

Gi plassen til de som trenger den mer.

Er du frisk og rask, er det høflig å gi plassen til eldre, gravide og andre som trenger plassen mer enn deg. Vær også oppmerksom på at noen av plassene i bussen er reservert for disse passasjerene. Det blir bedre plass til alle dersom du har bagasjen din, enten det er en ryggsekk, bag, veske eller koffert, på fanget eller på gulvet under reisen – og ikke på setet ved siden av.

Vis hensyn, demp stemmen om bord på bussen.

Enten du snakker med sidemannen eller i mobiltelefonen, er det en god regel å dempe stemmen. På den måten slipper du å kringkaste din samtale til alle passasjerene på bussen.

Vis hensyn, ikke spis maten din ombord på bussen

Det er ikke tillatt å nyte mat og drikke ombord på våre lokalbusser, når dette er til sjenanse for andre reisende. Vis hensyn og hjelp oss å holde bussen ren og ryddig. Forbud mot røyking skal overholdes, dette gjelder også alle former for el-sigaretter. Nytelse av alkoholholdige drikkevarer eller andre rusmidler er forbudt.

Vær påpasselig med å kaste søppel der det hører hjemme.

Ved å kaste papir, plast, bananskall og annet avfall i søppelkurvene ved hver inngang/utgang, hjelper du oss med å holde det rent og ryddig om bord i bussen.

 

Vis god takt og tone, ha føttene på gulvet og ikke i setet.

På samme måte som du sikkert ikke har ytterskoene på når du har beina i sofaen hjemme hos deg selv, setter vi pris på at du har beina på gulvet – og ikke i setet – når du reiser med en av våre busser.

Bli sett-bruk refleks

Mange holdeplasser og veistrekninger er mangelfullt belyst. Vi vil se deg litt oftere, bruk refleks når det er mørkt ute. Da blir det enklere for våre sjåfører å se deg ute i trafikken og når du venter ved holdeplassene.

Vis omtanke, slipp folk av før du selv går på bussen.

Ved å slippe folk av bussen før du selv går på, unngår du og andre reisende unødig knuffing og trengsel, samtidig som bussen lettere klarer å holde rutetiden. Av hensyn til din og andre trafikanters sikkerhet, har sjåføren dessverre ikke anledning til å åpne dørene for av- og påstigning utenom rutens faste holdeplasser.