
Hva er nudging?
Nudging, eller "dulting," er en atferdspsykologisk tilnærming som handler om å tilrettelegge valgsituasjoner slik at de små, subtile signalene påvirker folks adferd uten å fjerne valgmuligheter. Kort fortalt handler det om hvordan folk tar valg. Denne teknikken brukes ofte for å oppmuntre til bærekraftige og sunnere valg uten å oppleves som påbud eller straff. Innenfor grønn mobilitet og samferdsel kan nudging være svært effektivt for å få ansatte til å velge klimavennlige transportløsninger.
Hva kan “nudgingtankegangen” hjelpe min virksomhet med?
Din virksomhet kan ta i bruk elementer fra nudging for å hjelpe ansatte til lettere å ta grønne arbeidsreisevalg. Nedenfor har vi samlet noen tips og råd om hvordan nudging kan fungere for en virksomhet som er tilknyttet AKT Bedrift. Å nudge betyr å gi et lite dytt, og dulting er et verktøy for å påvirke noen til å endre atferd på en positiv måte, nesten uten at man merker at man blir utsatt for påvirkning. Alternativet kan være mer tradisjonelle verktøy som forbud, påbud, økonomiske insentiver, informasjon og holdningskampanjer. Det handler om å gi folk et lite dult i det de er i valgsituasjonen
Hvordan nudging fungerer:
Nudging fungerer ved å endre det vi kaller for "valgets arkitektur" – det vil si hvordan valgene presenteres. Eksempler på nudging inkluderer å gjøre det enklere, billigere eller mer attraktivt å velge et mer bærekraftig alternativ, eller å presentere et miljøvennlig valg som standardvalget.
I AKT Bedrift kan samarbeidsvirksomshetene bruke nudging til å "dulte" ansatte til å velge grønnere arbeidsreiser. Kontaktpersonen i den enkelte samarbeidsvirksomhet vil her spille en viktig rolle.
Eksempler på nudging for grønn mobilitet:
- Standardvalg: Tilby kollektivtransport eller sykkel som standardalternativ for firmareiser, mens bruk av privat bil krever en ekstra handling, som å måtte fylle ut et skjema. Dette reduserer friksjon for de bærekraftige valgene.
- Synliggjøring av konsekvenser: Bruk påminnelser og synliggjør effektene av transportvalgene til ansatte, for eksempel hvor mye CO2 de sparer ved å sykle til jobb i stedet for å kjøre bil. Dette kan visualiseres i interne apper eller på nettsiden.
- Tidsbesparende tiltak: Informer om hvor mye tid ansatte kan spare ved å ta kollektivtransport i stedet for å kjøre, særlig i rushtiden. Bruk reiseplanleggingsverktøy som fremhever hvor enkelt det er å ta bussen eller sykle.
- Infrastruktur og små justeringer: Gjør det lettere å velge bærekraftige transportmidler ved å ha sykkelparkering nær inngangen, tilby el-scootere på arbeidsplassen, eller legge til rette for rask tilgang til kollektivtransport gjennom samarbeid med lokale aktører.
- Incentiver: Små belønninger for ansatte som tar grønnere valg, som poengsystemer, hvor ansatte som samler poeng ved å bruke kollektivtransport eller sykle kan få små premier.

Symboler og ikoner som kan representere nudging:
Nudging handler om å påvirke folks valg uten å begrense deres alternativer, og visuelle elementer kan være effektive for å kommunisere dette. Her er noen vanlige symboler og ikoner som kan representere nudging
En hånd eller finger som dytter forsiktig mot noe, kan symbolisere selve ideen bak nudging – en subtil dult i riktig retning.
Piler eller veiskilt som viser retninger kan symbolisere hvordan nudging guider folk mot et ønsket valg uten tvang. For eksempel kan en pil som peker mot sykling, offentlig transport eller resirkulering være en subtil måte å oppmuntre til miljøvennlig atferd.
Fotspor som er malt på bakken mot ønskede mål, som for eksempel en holdeplass, sykkelparkering eller søppelkasse, symboliserer hvordan nudging kan lede folk uten behov for eksplisitte instrukser.
Grønt og rødt lys kan også være et symbol på nudging, hvor grønt oppfordrer til å gå videre, mens rødt kan symbolisere et stopp eller et hinder.
Symboler som viser grupper eller personer i aktivitet, som syklende personer eller folk som bruker offentlig transport, kan signalisere sosiale normer og oppfordre flere til å følge disse.
En hake eller markering som peker på et "bestemt valg", som for eksempel et grønt alternativ, kan symbolisere bruk av forhåndsvalg som en form for nudging.
Et menneske som står ved et veikryss med flere valgmuligheter, hvor én retning har tydelige, attraktive tegn eller hint mot et bærekraftig valg.
Positive symboler som stjerner eller tomler opp kan brukes for å gi tilbakemelding, og dermed dulte folk i retning av at deres valg blir verdsatt.
Eksempler på kanaler for å formidle nudging-tiltak:
I nudging-sammenheng bør samarbeidsvirksomheten benytte interne formidlingskanaler og ambassadører som nyter høy troverdighet
- Informasjonsbrev og e-poster: Send personlige meldinger som informerer ansatte om de mest klimavennlige alternativene for deres reisevei.
- Intranett og interne kanaler: Integrer grønne transportalternativer som standardvalg på bedriftens reiseportal, og gjør det lett å bestille billetter eller få tilgang til sykkeldeling. Synliggjør virksomhetens reisepolicy slik at dette er kjent for alle ansatte.
- Gjennom ambassadører: Bruk ambassadører internt i virksomheten til å skape positiv omtale og dele suksesshistorier om grønnere arbeidsreiser.

Hvordan jobber vi med nudging i AKT Bedrift-samarbeidet?
I MOVE-prosjektet, som AKT Bedrift er deltaker i, har vi et spesielt fokus på hvordan vi kan bruke kunnskap om atferd og nudging for å få flere til å reise mer bærekraftig. Vi tror det kan være oppskriften på større suksess. Kanskje det også kan brukes i ditt arbeid? Les mer her, og følg ellers med på MOVE sine websider, hvor ny kunnskap om nudging blir delt fortløpende.
NORSUS – Norsk institutt for bærekraftsforskning – er et ressursmiljø i Norge som MOVE-prosjektet henter inspirasjon fra, jobber med hvordan vi kan bruke nudging for å endre vaner.
NORSUS opererer med fem hovedtyper av nudges:
- Endre fysisk miljø og tilbakemeldinger
Eksempelvis stativer som viser hvor mange som har syklet forbi akkurat som deg, eller bruk av fotspor mot søppelkassen. - Forhåndsvalg
Vi kan utnytte at folk må ta mange avgjørelser i løpet av en dag, så ved å gjøre ønsket atferd til forhåndsvalget kan vi lette beslutningsprosessen. - Sosiale normer
Eksempelvis å kommunisere at "Flere og flere i målgruppen sykler/tar bussen" eller på annen måte vise at den ønskede atferden er den sosiale normen. - Fjerne barrierer
Her er det viktig å identifisere de riktige barrierene og jobbe med dem, og ikke bare det vi tror er barrierene. - Attraktive navn og innramming
Eksempelvis å vinkle kommunikasjonen slik at elsykkelen faktisk er en smartere og billigere bil nr. 2.
Du kan lese mer om alt dette i NORSUS 'Håndbok i klimadulting – En guide for å få folk med på endring' på NORSUS’ nettside.
Se Håndbok i klimadulting